Odoo 17

.

Odoo 17 Uusi versio!

Julkaistu marraskuussa 2023

 

 

    ODOO 17 julkaisu tapahtui marraskuussa OXP2023 (Odoo Experience) päätapahtuman yhteydessä Brysselin messukeskuksessa. Uusia toimintoja ja päivityksiä on jälleen tullut melkoisesti ja Fabienilta (Odoo CEO) kysyttiinkin, että mistä te aina keksitte näin paljon uusia ominaisuuksia jokaiseen uuteen Odoo versioon. Fabien vastasi tähän, että suuri osa uusista ominaisuuksista tulee eri sovellusten yhteistyöstä eli linkityksestä toisiinsa. Lisäksi hän mainitsi, myös laaja avoimen koodin kehittäjäyhteisö tuo paljon hyviä ideoita ja sovelluskoodia yhteiseen tietoon, joita Odoo S.A voi ottaa mukaan Odoo peruspakettiin. Isompien sovelluspäivitysten lisäksi tulee myös pienempiä päivityksiä lähes kaikkiin toimintoihin, mutta niiden esittely yhdessä blogissa olisi liian laaja aihealue, joten keskityn tässä vain tärkeimpiin päivityksiin, joita Fabien pääpuhujana esitteli Odoo 17 julkaisun yhteydessä. Lisäsin myös jokaisen aihealueen kohdalle linkkejä OXP2023 pääesityksen videotallenteeseen, jos haluat katsoa jotakin toimintoa tarkemmin "livenä".

SUORITUSKYKY
    Jälleen kerran Odoo on parantanut suorituskykyään. Selainpuolen (client side) sovelluskoodia on "siivottu" kovalla kädellä ja koodi (JS+XML) saatu pakattua 18% pienempään tilaan sekä tyylitiedostot (CSS) 30% pienemmäksi. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjälle näkyvä vasteaika on pienentynyt ja selainkäyttö on nopeutunut. Myös Odoo käynnistysaika on saatu lähes puolittumaan. Voit katsoa Odoo teknisen johtajan (Antony Lesuisse, CTO) OXP2023 esityksen tästä.

KÄYTTÖLIITTYMÄ (Uusi)
Odoo 17 versio esittelee uuden käyttöliittymän ja kuvakkeet (vasemmalla uusi, oikealla vanha). Nyt ns. "dark-mode" eli musta tausta toimii paremmin uuden käyttöliittymän kanssa, suodattimet on laitettu uusiksi (vain yksi valikko) ja päävalikon ikonien paikat voi valita vapaasti. Lisäksi käyttöliittymä toki näyttää "tuoreemmalta", kun edellistä on tullut katseltua jo Odoo 8 versiosta lähtien eli lähes 10 vuotta. Katso Fabienin esitys tästä.

VERKKOSIVUT (Website)

    Odoo 17 uudistaa Odoossa jo aiemmin olleet kotisivujen luomisen ja hallinnan työkalut. Uuteen versioon on lisätty tekoälyä (AI), joka muutaman kysymyksen avulla auttaa käyttäjää luomaan omat verkkosivut lähes tyhjästä. Mm. yrityksen logoa voidaan käyttää valitsemaan verkkosivujen värimaailma (!) Lisäksi Odoossa voit myös katsella, miltä sivustosi näyttää mobiililaitteella ja Odoo osaa myös automaattisesti muuntaa tarvittaessa esim. pienemmän fonttikoon mobiililaitteen näytölle. Videoon tästä

CHATBOT

Odoo verkkosivuille voi myös lisätä chatbotin, joka kysyy verkkosivukävijältä monivalintakysymyksiä ja luo näiden perusteella erilaisia päätöspolkuja.

MONIKANAVAINEN MYYNTI


    Odoo on markkinoiden ainoa järjestelmä, jossa kaikki myyntikanavat ovat yhdistettyinä samassa ohjelmistossa. Teetpä sitten myyntiä verkkokaupassa, myyntipäätteeltä, amazonissa, puhelimessa tai CRM myyntiputken avulla, niin Odoosta löytyy tuki tälle. Videoon tästä.
KASSAPÄÄTE (POS)


Fabienin Odoo POS esitykseen voit tutustua tästä. POS markkinointivideo puolestaan löytyy tästä (kesto 4min).


KESKUSTELU (DISCUSS)


    Odoo kommunikaatiosovellus (Discuss) on pitkään ollut ilman selkeitä parannuksia/lisäyksiä. Nyt uudessa Odoo 17 versiossa tätä sovellusta on päivitetty ja se on saanut uusia kehittyneitä toimintoja. Aiemmin keskustelusovellus on toiminut vain Odoo sisäisessä käytössä tekstipohjaisena (kirjautuneet Odoo käyttäjät), mutta nyt voit keskustella myös asiakkaan kanssa (esim. verkkosivukävijä, sähköpostikeskustelu tai  sosiaalinen media) ja myös videokuva on käytössä. Siirry Fabienin videoon tästä. Lisäksi WhatsApp on nyt linkitetty Odooseen, katso WhatsApp demovideo.


VARASTONHALLINTA JA VALMISTUS

    Fabien painotti sitä, että varastoennusteet, -saldot, ostotilaukset kaikki ovat reaaliaikaisia, kun taas joissakin muissa järjestelmissä tehdään eräajoja näiden osalta esim. kerran tunnissa tai vuorokaudessa. Reaaliaikaisuus on toki Odoossa ollut jo aiemminkin. Alla lista uusista ominaisuuksista. Videoon tästä.

Uusi Shop Floor App (EE)

Shop Floor tarjoaa visuaalisen käyttöliittymän valmistustilausten (MO) ja työtilausten käsittelyyn. Sen avulla valmistustyöntekijät voivat myös seurata valmistukseen ja työtilauksiin käytettyä aikaa. Shop Floor -moduuli asennetaan Manufacturing-sovelluksen rinnalle. Sitä ei voi asentaa itsestään. Katso demovideo (4min).


 PALVELUYRITYS (Services)

Palveluyrityksen päätoimintona voidaan pitää projektinhallintaa. Myös tähän on uuden Odoo version myötä tullut monia lisäominaisuuksia, kuten mm. automatisointisäännöt, joilla voidaan liipaista haluttuja toimintoja (kun jotakin tapahtuu -> tee näin), esim. kun tehtävä siirretään valmis -sarakkeeseen, niin lähetä WhatsApp -viesti asiakkaalle tai luo uusi tehtävä tai lähes mitä tahansa muuta. Videoon tästä.
TIETÄMYKSENHALLINTA (Knowledge)

Tietämyksenhallinta on tärkeä osa onnistunutta asiakashallintaa ja projektinhallintaa. Siksi se onkin integroituna Odoossa ja käytettävissä kaikkialla. Aloita uuden tietokannan luonti valitsemalla jokin mallipohja (esim. henkilökohtainen tiedonhallinta, markkinointikampanja tai brandisuunnittelu). Voit toki myös itse luoda uusia mallipohjia omiin tarpeisiin. Myös ChatGPT käyttö on tuettu ja sisäänrakennettuna Odoo 17 versiossa. Videoon tästä.


TALOUSHALLINTO (Accounting)

Taloushallinnon osuus alkaa tästä (1:02:55), asiantuntijana Wynand Tastenhoye. Alkuun hän esittelee miten dokumentinhallinta ja OCR (tekstintunnistus esim. .pdf tiedostosta) on yhteydessä taloushallintoon (video). Seuraavaksi puhutaan Odoo turvallisuudesta; mikä on Odoo lähestymistapa toimittajalaskujen eli lähtevien laskujen tarkastamiseen (video). Maksujen hallinta (video). Odoo 17 versiosta lähtien Odoo on nyt virallinen Peppol palveluntarjoaja (palvelu on ilmainen Odoo EE käyttäjille), videoon tästä. Voit nyt valita, mitä EDI -formaattia asiakas käyttää. Lisäksi kaikkien asiakkaiden Peppol -yhteensopivuus voidaan verifioida yhdellä napin painalluksella. Pankkitapahtumat ja täsmäytykset (video). Tilikauden päättäminen, tilien täsmäytys ja raportointi (video). Moniyritystuki on saanut uusia ominaisuuksia (video). Myös kustannuspaikkajakoa on parannettu aiempiin versioihin verrattuna (video).


HENKILÖSTÖHALLINTO (HR)

Monia parannuksia on tehty kaikkiin henkilöstöhallintoon liittyviin sovelluksiin (katso kuva alla). Mm. organisaatiokaaviota on selkeytetty, henkilökorttiin on lisätty CV:n tulostusmahdollisuus ja etätyöntekijöitä voidaan nyt tukea paremmin. Myös muutama uusi maa saa nyt oman lokalisoidun palkanmaksun. Videoon tästä.

Odoo 17 on myös saanut kaksi uutta sovellusta eli vierailijapääte vastaanottoon (video), jolla vieras voi itse kirjautua sisään yritykseen ja toisena kokoustilan varaussovellus (video), jolla työntekijä voi varata kokoustilan etukäteen tai kokoushuoneen oven vieressä olevalta tabletilta nähdään vapaat ajat ja tilavaraukset.

Kirjoita kommentti

Sinun on oltava kirjautunut sisään kirjoittaaksesi kommentin.